Wystawa Fotograficzna pt. "Nasze Karpaty" na Targach Turystyki Weekendowej ATRAKCJE REGIONÓW w Chorzowie.

W dniach od 13 do 15 maja 2016 roku Fundacja Karpacka – Polska będzie gościć na Targach Turystyki Weekendowej  ATRAKCJE REGIONÓW w Chorzowie w Parku Śląskim, które promują wyjątkowe miejsca i obiekty w Polsce.

Impreza odbywa się w samym sercu Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Park Śląski to ogromny obszar rekreacyjny usytuowany na pograniczu trzech miast: Chorzowa, Katowic i Siemianowic Śląskich. Targi to przede wszystkim promocja i upowszechnianie wiedzy na temat rozwoju turystyki miejskiej i wiejskiej oraz promocja tradycyjnych produktów lokalnych i regionalnych.

Fundacja zaprezentuje wystawę fotograficzną, która powstała z nagrodzonych i wyróżnionych zdjęć wyłonionych w Międzynarodowym Konkursie Fotograficznym pt. Nasze Karpaty”  Konkurs był zorganizowany przez Fundację w ramach projektu „Alpy Karpatom”  we współpracy w magazynem National Geographic Polska, a jego celem była promocja regionu poprzez fotografie, ukazujące bogactwo i unikalność Karpat, ich przyrodę, dziedzictwo kulturowe, ludność oraz architekturę państw karpackich.  Jury na czele, którego stanęła Martyna Wojciechowska, wyłoniło 3 zwycięzców oraz wyróżniło 27 prac .

System wystawienniczy składa się z32 wielkoformatowych plansz o wymiarach 70x100 cm, wysokiej jakości druk na folii, naklejony na niepalną piankową planszę, oprawioną w aluminiowe ramy, przystosowane do ekspozycji. System zazwyczaj ustawiony jest jako ciąg ośmiu kubików, na każdym z nich eksponowane są cztery zdjęcia. Istnieje również możliwość modyfikacji ustawienia poszczególnych elementów. System ekspozycyjny umożliwia komfortowe oglądanie zdjęć, a całość konstrukcji tworzy ciekawą wizualnie i estetyczną wystawę.

Wystawa fotograficzna prezentowana była m. in. w prestiżowych centrach handlowych pięciu największych miast: w Galerii Przymorze w Gdańsku, Wola Park w Warszawie, GaleriiMagnolia we Wrocławiu, Bonarka City Center w Krakowie, Millennium Hall w Rzeszowie oraz podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu a także na Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Kielcach.